Rémségek kicsiny konyha

 2014.03.28. 09:30

food-drink-cook-cooking-pancakes-cooking_skills-chefs-mfln6384l_1395995393.jpg_400x333

Az egész úgy kezdődött, hogy elveszítettem egy régi, bevált receptemet. Ha jól emlékszem, egy töpörtyűs pogácsáról volt szó. Nosza, felmentem az internetre, hátha találok egy jót. Találtam is, dögivel. Ámde valami szöget ütött a fejemben... A receptek egy jó részénél az arányok láthatóan, és szembetűnően nem stimmeltek. Főzök-sütök már egy ideje, és azért ragadt rám annyi, hogy ha a tészta szárazanyag tartalma (liszt, cukor, stb) és a nedves alkotórészek (margarin, tej, tojás, víz, kisnyúl-lé) megegyeznek, esetleg a nedves alkotók többen is vannak, akkor arra a tésztára nekem ne írja oda senki, hogy GYÚRJUK és NYÚJTSUK, mert azt maximum kevered, és öntöd, Fiam. Találtam egy receptet a sok között, ami elvileg jónak tűnt. Hát elvileg, mert gyúráskor az 50 dkg liszten felül, amit írtak, még kb 20-at bele kellett tennem ahhoz, hogy összeálljon, és tésztának lehessen hívni. A csodaszép képet a recept mellett pedig biztosan nem a tulajdonos készítette... Azóta kifejlesztettem a sajátot, és beírtam egy receptfüzetbe. Meglegyen, mert én nem kínlódok. 

A kenyérsütéssel ugyanez a helyzet. Valahogy divat lett otthon sütni-főzni, ami egyáltalán nem baj, sőt! Egy nagyon okos, és jóféle divatnak találom. De ezzel párhuzamban divat lett főzős weboldalakon a receptjeinket (lehetőség szerint nem az internetről leszedett) fotókkal feltölteni. Ami szintén egy jópofa dolog lenne, ha....

Ha a posztolgató "háziasszonyok" legalább fele látott volna már belülről konyhát. Egyáltalán nem lenne hátrány. Újabban ciki elismerni, hogy kezdő vagy. Ehelyett úgy teszel, mintha a Konyhatündér szobrát a te kisujjadból formálták volna, és öreganyád elbújhatna. És szívem szerint itt mondom ki, hogy ÁLLJ! Részemről elég volt... Azt elhiszem, hogy az oldalaknak nincsen idejük minden receptet átbogarászni, hogy nagyjából jó-e, de hogy aki megcsinálja, és nem sikerül (mert nem fog, ha egy pogácsatészta teszem azt nokedlitészta sűrűségű, baromi nehezen fogod kinyújtani és szaggatni) akkor vegye már a fáradtságot, és írja oda. Van egy kis komment részecske, na, az nem beszélgetésre vagy kötözködésre való, hanem erre... 

Nem, nem azért elsősorban, mert engem zavar, hogy az interneten keringő receptek jó fele egyszerűen elkészíthetetlen, a maradékból pedig 20% módosításokra szorul, mert én ezt már észreveszem zömmel, és ritkán futok bele a csapdákba. Ámde azért abba mindenki gondoljon bele, hogy vannak olyan friss asszonykák, akik igenis tényleg szeretnének megtanulni főzni, és nem mirelitkajával tömni újdonsült férjüket, esetleg gyerekeiket. Hatalmas lelkesedéssel nekilát egy receptnek, és kudarcot vall. Nem maga, a recept miatt. Egyrészt ebben a zsenge állapotban ugyanúgy fogja érni a kudarc, ahogy a gyerekeket: lelombozza. Magát fogja okolni, hiszen látta a neten, hogy milyennek kellene lennie, és mégsem. Nem érti... Mi a vége? Nem fog nekilátni még egyszer. 
Aztán vegyünk egy átlagos süteményreceptet. Általában kell bele tojás, liszt, margarin, netán vaj, dió, lekvár, gyümölcsök, tejszín, stb. Bárhonnan nézzük, egy tepsi sütemény ára 600 és 1600 Ft körül mocoroghat. A tortákról, stb most ne essék szó. Ezt a pénzt pedig ilyenkor kidobod az ablakon. Ezt a mai helyzetben túl sokan nem engedhetik meg maguknak, az idejükről, és a sikerélményükről már ne is beszéljünk. Persze, mondhatod, hogy egy kezdő maradjon a bögrés sütiknél, az elronthatatlan, de ebben is tévedsz. Olvastam én már olyan "pofonegyszerű recept"-t, hogy azt mondtam, aki ezt nekem itt előttem összeállítja, ezekkel az arányokkal, és meg is lehet enni a végén, és úgy fog kinézni, mint a képen, annak békaugrásban körbekocogom a Széchenyi teret itt Pécsett, miközben apró szappanbuborékokat eregetek az orromon. Esküszöm, megteszem. Sok esélyetek nincs rá, hogy ezt lássátok, ugyanis a pofonegyszerűnek kikiáltott receptet egy cukrász sem tudná megcsinálni. Olyan, mint nálunk volt matekórán a többismeretlenes csoda. Valaki látott már olyat, akinek sikerült...

Szóval egy szó, mint száz, véleményem lesújtó. És csillagozom, pontozom, értékelem azokat a weboldalakat, ahol TÉNYLEGESEN kipróbált, JÓ receptek vannak fent. Aki tényleg odafigyel arra, hogy ne osszon meg hülyeségeket, és ne kudarc, hanem sikerélményt nyújtson a kezdőknek is akár. Mert tévhit, hogy maradj az egyszerűnél. Ha igazán akarod, kezdőként is bármit meg tudsz csinálni. Csak legyen kéznél egy jó, részletes recept, és nem árt egy Anyuka, Nagymama, vagy profi barátnő a közeledbe. 

Mindenesetre hajrá, Háziasszonyok! Főzzetek, süssetek bátran! 

(de azért a recepteket előtte alaposan vizsgáljátok át.)

Ti pedig, kedves posztolók, akiknek a receptjei alapján a lógatós Lipton teámat nem adnám oda, hogy főzzétek meg, csak egy tanácsot fogadjatok meg tőlem, kérlek:

Csak azt a receptet tedd fel, amit tényleg ki is próbáltál. Neked sem esne jól, ha tényleg megpróbálnál főzni, és nem sikerülne... :)

Címkék: vélemény internet konyha receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszti-szerint.blog.hu/api/trackback/id/tr375882674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása